Sissetuleku veebikalkulaator

Sissetuleku veebikalkulaator

Autor: Vahur Luhtsalu

Veebikalkulaator, mis annab ülevaate sellest, kui palju vajab inimene Eestis rahalisi vahendeid igakuiselt, mis lubab elada tingimusteta põhisissetuleku definitsiooni kohaselt: “Tingimusteta põhisissetulek on perioodiline tulu, mis võimaldatakse kõigile ühiskonnaliikmetele individuaalselt ilma majandusliku olukorra kontrollita või töökohustuseta ning mis on piisavalt kõrge, et tagada tema osalus ühiskonnas” (vt. ka http://www.basicincome.org/bien/aboutbasicincome.html ).Samal veebilehel peaks olema ka adekvaatse miinimumsissetuleku kalkulaator.

Definitsioon: üldtunnustatud põhimõtte kohaselt on adekvaatne miinimumsissetulek vähemalt 60% mediaansissetulekust (Euroopa Parlamendi resolutsioon 2010/2039(INI) http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P7-TA-2010-0375+0+DOC+XML+V0//ET.

Analoogseid veebikalkulaatoreid on tehtud mujal. Mõned näited – USA http://livingwage.mit.edu/ ; Suurbritannia: http://www.lboro.ac.uk/research/crsp/mis/  http://www.minimumincome.org.uk/ ; Iirimaa: http://www.budgeting.ie/   http://www.misc.ie/

Veebikalkulaator, koos hõlpsalt kättesaadavate statistiliste andmetega aitab Eesti ühiskonnas teadvustada  vaesuse, sotsiaalse tõrjutuse probleemistikku, saada ajakohastatud infot (teadlased, ajakirjanikud, poliitikud jt.)  ning leida neile lahendusi avatud arutelu käigus.

Meeskonda vaja appi: disainer, veebiarendaja



Naase ideede nimekirja