Safecrossing

Safecrossing

Autor: Markus Kaljuste

Safecrossing on jalakäijate ohutuse tagamise süsteem, mida saab väikese kuluga paigaldada reguleerimata jalakäijate ülekäigurajale. Safecrossingu tööpõhimõte on lihtne: kui jalakäija läheneb ülekäigurajale, süttib ülekäigurada tähistaval liiklusmärgil autojuhtidele suunatud punane märgutuli. Süsteem on kasutusel olevatest ülekäiguradade ohutussüsteemisdest oluliselt efektiivsem, kuna põhineb autojuhi põhilisel alateadlikul refleksil – pidurdada kohe, kui vaatevälja ilmub punane tuli. Lisaks põleb tuli ainult siis, kui jalakäija on liikumas ülekäigurajale. See tagab, et süsteem “ei uinuta” autojuhte, nagu teevad erinevad olemasolevad süsteemid. Süsteem on efektiivne ka seetõttu, et ei tõmba juhi tähelepanu jalakäijalt eemale. Näiteks: kui ülekäigurada on tähistatud püsiva valgustusega, siis tõmbab juhi tähelepanu kõigepealt valgusallikas ja valgusvihk ise, alles teises järjekorras ja teadliku aeganõudva analüüsi järel leiab ta teeservast ka jalakäija. Alles siis järgneb pidurdus (liiga hilja).
Safecrossing märgutuli võib olla autonoomne seade, mis lisatakse olemasolevale liiklusmärgile (et tagada madalad paigalduskulud), või integreeritud märgi sisse (sobib renoveeritava või loodava ülekäiguraja jaoks). Hinnatasemelt ja paigalduskuludelt jääb Safecrossingu hind kordades madalamaks, kui fooriga ülekäiguraja väljaehitamine. Potentsiaalne turg: kõik riigid ja omavalitsused, kus esineb halba nähtavust ja inimeste elud on kõrgelt väärtustatud.

Meeskonda vaja appi: elektroonika, mehaanika ja tootedisaini oskustega leidlikke inimesi, kellel on soovitavalt  oskused/ kogemused liikumise ja inimese kohalolu tuvastamise süsteemide ehitamisega.



Naase ideede nimekirja